Skip to content

منتشر شده در روزنامه النهار چاپ بیروت

امیر دبیری مهر

 

در دهمین روز تجاوز اسراییل به ایران بامداد یکشنبه امریکا با حمله هوایی به سه سایت هسته ای درایران عملا به نفع اسراییل وارد جنگ با ایران شد  . هر چند رسانه های امریکایی می گویند واشنگتن به تهران پیام داده این حملات ادامه نخواهد یافت . دونالد ترامپ رییس جمهورامریکا در اولین سخنرانی خود پس از این حمله تهدید کرد هر اقدام تلافی‌جویانه از جانب ایران علیه ایالات متحده آمریکا با نیرویی بسیار بیشتر پاسخ داده خواهد شد.

محمدرضا کاردان، معاون سازمان انرژی اتمی و رئیس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای ایران اعلام کرده با وجود حمله امریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران ، به دلیل تمهیدات اندیشده شده قبلی و اقدامات انجام شده، هیچگونه آلودگی پرتوی و یا تشعشعات هسته‌ای در خارج از این سایت‌ها و تاسیسات مشاهده نشده است.

حسن عابدینی معاون سیاسی سازمان صداوسیما ساعتی پس از این حمله اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران از مدتی پیش سه سایت هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان را تخلیه کرده بود و در واقع هیچگونه موادی در اینجاها وجود ندارد که اگر مورد هدف قرار بگیرد سبب تشعشع شود مضر باشد.

یک مقام ارشد ایرانی  نیز به رویترز گفته  بیشتر اورانیوم غنی‌شده با غلظت بالا در فردو قبل از حمله آمریکا به مکانی اعلام‌نشده منتقل و  تعداد پرسنل در فردو به حداقل کاهش یافته است .

مردم تهران نیز قرار شده امروز عصر در میدان انقلاب تهران تجمع اعتراض امیزی علیه حمله امریکا برگزار کنند.

برخی از کارشناسان ایرانی در شبکه های اجتماعی نوشتند  ورود امریکا از قبل قابل پیش بینی بود و این نشان می دهد اسراییل در حملات ۱۰ روزه خود موفق نبوده که امریکا مجبور به مداخله در جنگ شده است .

برخی دیگر از کارشناسان نیز می گویند احتمالا ایران به تجاوز امریکا پاسخی محدود مانند حمله به پایگاه عین الاسد بعد از ترور قاسم سلیمانی خواهد داد و عملا بعد از چند روز تهدید متقابل اتش بس اجرا خواهد شد . اما طرفداران سرسخت نظام جمهوری اسلامی نیز خواستار حمله ایران به پایگاههای نظامی امریکا در کشورهای منطقه خلیج فارس شدند  مجریان و تحلیل گران در صداوسیما هشدار دادند تا امریکا اماده بدرقه از تابوت سربازان امریکایی باشند.  اما باید منتظر ماند و موضع ایت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی را دریافت کرد.

در واکنش های های رسمی به حمله امریکا عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران که در استانبول است در کنفرانس خبری اعلام کرد با وجود حمله امریکا باب مذاکرات مثل همیشه باز است اما حق دفاع مشروع ایران با همه ابزارها و امکانات  محفوظ است .

 

در نخستین واکنش عملی به حمله امریکا سپاه پاسداران موج بیستم عملیات وعده صادق۳ را با استفاده از ترکیبی از انواع موشک‌های دور برد علیه فرودگاه های بن گورین / مرکز تحقیقات بیولوژیک رژیم صهیونیستی و پایگاه های پشتیبانی رژیم و لایه های مختلف مراکز کنترل و فرماندهی را اجرا کرد.سپاه همچنین در بیانیه ای خطاب به امریکا اعلام کرد منتظر پاسخ های پیشیمان کننده و فراتر از در ک و محاسبات خود باشید.

وزارت امور خارجه ایران نیز در بیانیه ای دولت جنگ‌طلب و قانون‌شکن آمریکا را مسبب و مسئول آثار و عواقب بسیار خطرناک مترتب بر این جنایت بزرگ دانست که نشان دهنده عمق خصومت و کینه هیات حاکمه آمریکا با مردم صلح‌دوست و استقلال‌طلب ایران اسلامی است

وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرده ایران حق خود می‌داند که با تمام توان در برابر تجاوز نظامی آمریکا و جنایات ارتکابی توسط این رژیم یاغی ایستادگی و از امنیت و منافع ملی ایران دفاع کند.

وزارت خارجه ایران از از شورای امنیت سازمان ملل خواسته  با برگزاری جلسه اضطراری امریکا  را به‌خاطر نقض فاحش اصول و قواعد بین‌المللی مواخذه و پاسخگو کند به گفته وزرات خارجه ایران  جهان نباید فراموش کند که این آمریکا بود که در میانه یک روند دیپلماتیک با خیانت به دیپلماسی، از اقدام تجاوزکارانه رژیم نسل‌کش و قانون‌شکن اسرائیل حمایت کرد و اکنون خود در تکمیل قانون‌شکنی و جنایات رژیم صهیونیستی، جنگی خطرناک بر ضد ایران آغاز کرده است.

سارا فلاحی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از برگزاری جلسه فوق‌العاده این کمیسیون با حضور مقامات ذی‌صلاح خبر داد که در ان پاسخ متقابل جمهوری اسلامی ایران به اقدام خصمانه رژیم آمریکا مورد بررسی قرار خواهد گرفت و تصمیم نهایی برای نحوه پاسخ اتخاذ می‌شود. او تأکید کرد جمهوری اسلامی ایران حتماً پاسخ‌های مکمل و چندلایه را در دستور کار قرار خواهد داد، از جمله بررسی خروج از معاهده NPT و بستن تنگه هرمز که می‌تواند پیام‌های روشنی برای طرف متجاوز داشته باشد.

امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران  در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت

خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت بدون هیچ‌گونه تأخیر، به‌منظور رسیدگی به این اقدام آشکار و غیرقانونی تجاوزکارانه، محکوم نمودن آن به شدیدترین وجه ممکن، و اتخاذ تمامی تدابیر لازم در چارچوب مسئولیت‌های محوله به شورا بر اساس منشور ملل متحد می‌باشد، تا مرتکب این جنایات فجیع به‌طور کامل مورد مواخذه قرار گیرد و بدون مجازات نماند.

سیدحسین موسویان دیپلمات باسابقه ایرانی  و استاد دانشگاه پرینستون امریکا در در واکنش به حمله امریکا نوشت: پرزیدنت ترامپ با تصمیم خود برای حمله نظامی به ایران، شش حقیقت را آشکار کرد:

۱. اسرائیل نه تنها در عملیات ده‌روزه نظامی خود علیه ایران ناکام ماند، بلکه در آستانه شکست قرار داشت. اگر اسرائیل در وضعیت بحرانی نبود، ایالات متحده وارد عمل نمی‌شد.

 

‏۲. این نخستین بار است که دو کشور دارای سلاح هسته‌ای، حمله‌ای نظامی علیه کشوری فاقد سلاح هسته‌ای انجام می‌دهند. این موضوع نشان می‌دهد که معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) برای آمریکا و اسرائیل هیچ ارزشی ندارد و صرفاً به عنوان ابزاری سیاسی مورد استفاده قرار گرفته است.

‏۳. حمله نظامی آمریکا به ایران نقض آشکار منشور سازمان ملل متحد است—موضوعی که دبیرکل سازمان ملل نیز رسماً آن را اعلام کرده است. بنابراین، ایالات متحده نشان داد که برای منشوری که خود از تدوین‌کنندگان اصلی‌اش بوده، هیچ احترامی قائل نیست.

 

‏۴. تیم امنیت ملی ترامپ یا نتوانسته عواقب چنین حمله‌ای را به‌درستی ارزیابی کند، یا قادر به منصرف کردن رئیس‌جمهور نبوده—و یا حتی ممکن است اکثریت آن‌ها با تصمیم حمله موافق بوده باشند. در هر صورت، این واقعه میزان نفوذ نتانیاهو بر کاخ سفید را بیش از پیش آشکار ساخت.

‏۵. ایران آسیب‌های جبران‌ناپذیری متحمل شده، اما پیامدهای منفی این ماجرا فقط متوجه ایران نیست—بلکه به ضرر ایالات متحده نیز خواهد بود و صلح و امنیت منطقه‌ای را به خطر خواهد انداخت.

‏۶. حملات این دو کشور هسته‌ای علیه ایران نشان داد که معاهده ان‌پی‌تی نه تنها فاقد ارزش واقعی است، بلکه مضر نیز هست. کشورهایی مانند کره شمالی، هند، پاکستان و اسرائیل که این معاهده را نپذیرفته و سلاح هسته‌ای تولید کرده‌اند، از حملات نظامی توسط کشورهای دارای سلاح هسته‌ای در امان مانده‌اند.

بازتاب حمله امریکا به تاسیسات هسته ای ایران همچنان ادامه دارد.