Skip to content

منبع روزنامه النهار چاپ بیروت

نوشته امیر دبیری مهر

هفته پیش درحالی که اخبار مربوط به اتش سوزی در بندرعباس  در صدراخبار رسانه های ایرانی  بود قوه قضاییه ایران اعلام  کرد محسن لنگرنشین که به اتهام  همکاری اطلاعاتی و جاسوسی به نفع رژیم صهیونیستی بازداشت و محاکمه شده بود به دار مجازات آویخته شد.

محسن لنگرنشین در طول دو سال جاسوسی و همکاری تنگاتنگ و عملیاتی با افسران ارشد رژیم صهیونیستی و عوامل عملیاتی آنها اقدامات مهمی از جمله پشتیبانی از عملیات تروریستی و حضور در صحنه ترور صیادخدایی از نیروهای سپاه پاسداران در تهران را برعهده داشت.

اسراییل در تبلیغات رسانه ای خود مدعی است از طریق جاسوسان خود نفوذ گسترده ای در ساختار تصمیم گیری ایران دارد و حتی برای اثبات ادعای خود اثار نمایشی مانند سریال تهران را تولید و پخش کرده که نشان می دهد ماموران اسراییلی هر وقت می خواهند در ایران اقدامات خرابکارانه انجام می دهند.

علی یونسی وزیر اسبق اطلاعات جمهوری اسلامی چند سال قبل گفته بود نفوذ اسراییل در برخی بخش های کشور به قدری وسیع است که همه سران کشور باید نسبت به جان خودشان نگران باشند.

ترور محسن فخری زاده از مهمترین مدیران و کارشناسان هسته ای ایران در حومه تهران نشان داد هشدار وزیر سابق اطلاعات درست بوده بویژه زمانی که سید محمود علوی وزیر سابق اطلاعات نیز اعلام کرد هیچ کدام از تروریست های محسن فخری زاده بازداشت نشدند و همگی از کشور گریختند. اما مروری بر سابقه بازداشت جاسوسها در ایران بویژه جاسوسهای اسراییلی نشان می دهد نیروهای اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی تعداد زیادی از این جاسوس ها را  تعقیب و بازداشت و قوه قضاییه ایران انها را محاکمه و اغلب اعدام کرده  که اخرین انها محسن لنگرنشین بود . نمونه دیگر که توانست از تور نیروهای اطلاعاتی ایران فرارکند کاترین پرز شکدم جاسوس زن اسراییلی است که ۸ سال پیش با پاسپورت فرانسوی و بعنوان زن مسلمان و بعنوان همسر یک مرد  یمنی وارد ایران شد او مدعی است توانسته با ایجاد ارتباط با حدود ۱۰۰ فرد از ایرانیان مرتبط با نهادهای سیاسی و فرهنگی انها را تخلیه اطلاعاتی کند.

شاید مشهور ترین عملیات جاسوسی اسراییل در ایران سرقت اسناد مربوط به فعالیتهای هسته ای ایران در ژانویه ۲۰۱۸ بود بود که بنیامین نتانیاهو روی آن مانوروسیعی داد و مدعی شد ۵۵ هزار صفحه سند و ۱۸۳ هزار سی دی از جنوب تهران توسط جاسوس های اسراییل سرقت شده و در مصاحبه مطبوعاتی در این خصوص نام محسن فخری زاده را نیز به زبان أورد.  شبکه بی بی سی در گزارشی و گفتگو با یوسی کوهن رییس وقت موساد از جزییات این عملیات ۶ ساعته  پرده برداشت. یوناح جرمی و ایلان اویاتار دو ژورنالیست جروازالم پست نیز در کتابی با عنوان ((هدف : تهران)) گزارشی از خرابکاری ها ٬ جنگ سایبری٬ ترور و دیپلماسی پنهانی اسراییل برای توقف برنامه هسته ای ایران ارایه کرده اند. گفتنی است محور اصلی تبلیغات و اقدامات اسراییل علیه ایران به فعالیتهای هسته ای ایران باز می گردد  و تل اویو مدعی است این فعالیتها تهدیدی علیه موجودیت اسراییل است .

 

اما این جنگ و رقابت طرف دیگری هم دارد .سال گذشته بلومبرگ هم در گزارشی نوشت : اسرائیل شاهد افزایش بی سابقه شهروندانی است که برای ایران جاسوسی می کنند و تعداد دستگیر شدگان مظنون به ارتباط با ایران به حدی رسیده که مقامات امنیتی اسرائیل به فکر اختصاص بندی در زندان مخصوص متهمان به جاسوسی برای ایران افتاده اند.

نمایندگی ایران در سازمان ملل ادعاهای اسرائیل را “بی اساس” دانسته و تاکید کرده “بعید به نظر می رسد که دقیق باشد.

سرویس امنیتی اسراییل مدعی شده یکی از مظنونین به جاسوسی برای ایران تاجری است  که سفری مخفیانه به ایران از طریق ترکیه داشته است ودر آنجا با افرادی ملاقات کرد که از او خواستند برای  حمله به جان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل یا یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل در انتقام از ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در ۳۱ ژوئیه در تهران، برنامه ریزی کنداما بعد از درخواست یک میلیون دلار برای دستمزد روند کار متوقف شده است

 

سایر مظنونان هم به انجام تخلفات جزئی برای اثبات اطاعت خود از دستورات تهران مانند آتش زدن خودروها، نقاشی گرافیتی، عکسبرداری از مراکز نظامی اسراییل  متهم هستند.مقامات اسراییلی اقدامات و تهدیدات از جانب ایران را  خیلی جدی می گیرندبرای مثال نتانیاهو که حفاظت سطح بالایی دارد  پس از اینکه یک پهپاد مملو از مواد منفجره در ۱۹ اکتبر به ویلای او در قیساریه حمله کرد، جلسه کابینه خود را به یک پناهگاه زیرزمینی منتقل کرد.

 

دستگاه‌های امنیتی اسرائیل همچنین چند ماه  قبل ٬از بازداشت فردی به نام الکساندر گرانوفسکی، ۲۹ ساله به اتهام جاسوسی برای ایران خبر داده‌اند. او

که در منطقه “پتاح تیکوا” در شرق تل‌آویو زندگی می‌کند، توسط واحدی از شاباک و پلیس اسرائیل تحت بازجویی قرار گرفته است.

گزارش رسانه های اسرائیلی نشان می دهد وی از طریق پیام‌رسان تلگرام با مقام‌های ایرانی در ارتباط بوده و دستورات آن‌ها را اجرا می‌کرده است. این دستورات شامل نوشتن شعارهایی علیه دولت و نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو، آتش زدن خودروها و جمع‌آوری اطلاعات امنیتی بوده است.

به نظر می رسد دو کشور غیر از جنگ اطلاعاتی در رونمایی از جاسوسهای طرفین هم مقابله به مثل می کنند. برای مثال این گزارشهای رسانه ای اسراییلی بعد  از ان منتشر شد که

که ایران اعلام کرد ۴ عضو تیم عملیاتی موساد که در جریان اجرای عملیات بمب‌گذاری در اصفهان در سال ۲۰۲۲ دستگیر شده بودند بعد از محاکمه   اعدام شدند.

این  تیم عملیاتی موساد که از مسیر اقلیم کردستان عراق به صورت غیرقانونی وارد ایران شده بودندو قصد انجام عملیات بمب‌گذاری در یک کارخانه وابسته به وزارت دفاع در اصفهان را داشتند، قبل از عملیات، توسط ماموران امنیتی ایران بازداشت شدندو نفرات اصلی این تیم  در یکی کشور افریقایی اموزش دیده بودند و حتی با دیود بارنیا رئیس سرویس جاوسسی هم دیدار کرده بودند.

سید اسماعیل خطیب وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی می گوید :دستگاه اطلاعاتی ایران غیر از جاسوس‌های اسراییل افرادی دیگر را به اتهام جاسوسی از  کشورهای امریکا و فرانسه، سوئدو انگلیس نیز اعدام کرده ا ست .

ایران در سالهای اخیر برخی از افراد متهم به جاسوسی که تابعیت ایرانی ـ امریکایی داشتند را در ازای  دریافت ۶ میلیارد دلار ارز بلوکه شده در کره جنوبی آزاد کرد.

مخالفین جمهوری اسلامی  ایران را متهم به گروگانگیری  و کسب درامد از این طریق می کنند اما ایران با انکار این اتهام می گوید اسناد و مدارک کافی مبنی برجاسوسی این افراد وجود دارد ازادی انها نیز در چارچوب مبادله مجرمان انجام شده.

سابقه بازداشت و اعدام جاسوسان امریکا وشوروی سابق و انگلستان و اسراییل در ایران در سالهای پس از انقلاب بسیار طولانی است هر چند در سالهای اخیر بواسطه تشدید خصومت ایران و اسراییل برخورد با جاسوس های اسراییلی تشدید شده است.

۴۰ سال قبل ناخدا بهرام افضلی فرمانده سابق نیروی دریایی ارتش عضو حزب توده ایران متهم به تلاش برای کودتا و جاسوسی برای شوروی شدو دوسال بعد اعدام شد. اما در سالهای اخیر با بهبود رابطه ایران و روسیه هیچ وقت خبری در خصوص وجود جاسوسان احتمالی روس در ایران منتشر نشده  نکته ای که اخیرا یکی از مجریان تلویزیون ایران تلویحا  ان را نشانه  وابسته شدن ایران به روسیه و چین دانسته بود.

علی اشتری دیگر جاسوس اسراییل بود که در سال ۲۰۰۸ به اتهام جاسوسی برای اسرائیل و وارد کردن قطعات معیوب و آلوده به برنامه هسته‌ای ایران اعدام شد. جرمی سنگین که در نتیجه ان پرونده هسته ای ایران با گزارش اژانس بین المللی انرژی اتمی راهی شورای امنیت سازمان ملل شد. اشتری فردی «متخصص  در حوزه الکترونیک» بود که با  برخی مراکز مرتبط با سازمان انرژی اتمی و مجموعه‌های دفاعی و نظامی در ایران مرتبط بود  و  اطلاعات ارزشمندی به دستگاه امنیتی اسرائیل ارایه داد.

بعد از ترور  مصطفی احمدی روشن/مسعود علی محمدی و داریوش رضایی نژاد سه نفر از دانشمندان هسته ای ایران در  ۱۶ سال پیش در تهران٬  فردی به نام مجید جمالی فشی بعنوان جاسوس و عامل ترور دانشمندان هسته‌ای در سال ۲۰۱۲

اعدام شد . چند سال بعد برخی از رسانه های مخالف جمهوری اسلامی مدعی شدند تروریست ها وجاسوس های اصلی این پرونده از ایران گریخته بودند و مجید فشی که اعدام شد نقش مهم و محوری در این ترورها نداشته . چند ماه بعد ۱۲ تن دیگر از متهمان این پرونده نیزاز اتهام ترور تبریه و  ازاد شدند.

مازیار ابراهیمی خبرنگار ایرانی از جمله این افراد بود که در اعترافات تلویزیونی به ترور مجید شهریاری دانشمند هسته‌ای ایران اعتراف کرده بود اما  درسال  ۲۰۱۴ آزاد و در سال ۲۰۱۹   از ایران خارج شد  .

 

اما شهرام امیری جاسوس دوجانبه ای بود که داستان بازداشت و اعدام او متفاوت بود. او که کارمند سازمان انرژی اتمی ایران بودکه  در سال ۲۰۰۹  در سفر حج به عربستان  ناپدید شد و بعد مشخص شد درخواست پناهندگی به امریکا داده است

او یکسال بعد از آمریکا به ایران بازگشت اما در بررسی های مشخص شد او در این مدت با دریافت بیش از پنج میلیون دلار

«اطلاعات مهمی » در اختیار سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا «سیا» قرار داده‌ و به همین  جرم اعدام شد.

محمود موسوی مجد از دیگر جاسوس هایی است که گفته می شود در ترور سردار سلیمانی در عراق نقش داشته توسط حزب‌الله لبنان بازداشت و به ایران تحویل داده شد و بعد ازمحاکمه در سال ۲۰۲۰ اعدام شد.

در بررسی ها مشخص شد محمود موسوی مجد که در سوریه بزرگ شده بود ماهانه ۵ هزار دلار از موساد دریافت می کرد تا اطلاعات مربوط به مستشاران نظامی ایران را تحویل اسراییل دهد. باتوجه به ترور دهها مستشار نظامی ایران در سوریه در ان سالها به نظر می اید انتقال اطلاعات به موساد از جانب  موسوی مجد نقش مهمی در این ترورها داشته است .

در سالهای اخیر برخورد با جاسوس های اسراییل و امریکا در ایران شتاب بیشتری پیدا کرده به گونه ای که در سال ۲۰۱۹ سخنگوی وقت قوه قضاییه از محکومیت سه جاسوس سازمان سیا خبر داد و گفت حکم اعدام یکی از آن‌ها تایید شده. آن فرد «امیر رحیم‌پور» نام داشت که به گفته اسماعیلی جاسوس سیا بوده .

اما یکی از جنجالی ترین جاسوس های اعدامی علیرضا اکبری بود که ابرجاسوس انگلیس نام گرفت .

او یک  مقام عالی‌رتبه امنیتی و دفاعی بود که سابقه کار در نهاد‌های نظامی و امنیتی ایران را داشته و شهروند دوتابعیتی ایران و بریتانیا بود. او مدتی  معاون بین‌الملل  وزارت دفاع ایران بود که بعد از چند سال تعقیب بازداشت و در سال ۲۰۲۲ اعدام شد.

این روند نشان می دهد پشت صحنه جنگ نظامی و سیاسی و تبلیغاتی بین ایران و اسراییل جنگی بسیار جدی  تر و بزرگ تر در جریان است و ان هم جنگ اطلاعاتی با میدان داری جاسوس ها و نیروهای امنیتی و اطلاعاتی است و این منازعه همچنان ادامه داردو نقش مهم اما و پنهانی در دیپلماسی و مناقشه های اشکار دارد.